Tints naturals: Pal de campetx (logwood)

14 de juliol de 2025
Thumbnail: Tints naturals: Pal de campetx (logwood)

Arbre originari de Mèxic de la península de Yucatán en concret de l’estat de Campeche estès per tota Amèrica Central i les Antilles. Els asteques l’anomenaven “quamochitl”, l’utilitzaven com a colorant quan va ser descobert pels espanyols durant el segle XVII. S’ha utilitzat tradicionalment per obtenir colorant vermell però també era molt apreciat per la seva capacitat de tenyir teixits de color negre. La fusta es comercialitzava en forma de pals per evitar adulteracions d’aquí aquesta denominació. També li diuen fusta de campetx, pal tinta, pal negre…

Una mica de botànica

Haematoxylum campechianum L. És un arbre de la família de les lleguminoses de fusta molt dura, aromàtic, de troc vermell i branques amb espines. Pot arribar a medir de 6-8m d’alçada. Fulles alternes de 3-6 cm, perennes, crasses, amb base obtusa. Flors grogues amb cinc pètals, agrupades mitjançant un pedunlce. El fruit és una llegum de forma allargada. Es troba en terres tropicals. Actualment és una espècie en perill d’extinció.

Propietats

És comestible però amb escàs valor nutricional. S’aprrofiten totes les parts: suc, fusta, fulles, branques i arrels. La seva fusta és molt apreciada per a la fabricació de mobles, pals de llum etc. El que queda s’aprofita per llenya, els pals petits com a planta medicinal i finalmente les serradures per tenyir. Les fulles i branques s’utilizem com a farratge pels animals. Les seves flors són molt mel.liferes, és un arbre molt apreciat per a la producció de mel. Per les seves propietats medicinals s’ha fet servir per tractar còlics i diarrees, també per irrigacions vaginals. En formulacions cosmètiques es pot afegir a cremes, xampús, locions i sabons, etc. S’utilitza molt per tenyir els cabells blancs al mateix temps que els reforça proporcionant més brillantor i una textura més sana. També es cultiva com a planta ornamental.

Tint natural

Del pal de campetx s’extreu un colorant molt ric en tanins, en pot arribar a tenir un 40%, i hematoxilina. L’hematoxilina és la substància colorant vermella que s’extreu de la part central del tronc. Molt utilitzat per tenyir teixits de color vermell, negre i blau, combinat amb ferro. Aquest colorant va ser explotat pels conquistadors europeus entre els segles XVI-XIX. D’ell s’obtenia un color negre profund anomenat “ala de corb” i també colors púrpures que foren un símbol de poder de les classes altes europees, inclosa la realessa anglesa i espanyola, fet que va provocar una guerra comercial entre aquests païssos fins la creació dels colorants sintétics al 1856. Amb la seva fusta podem obtenir color blau, violeta, negre, gris i rosa fosc. En el seu estat natural aquest tint ens donarà un color violeta més o menys intens segons el ph de l’aigua.

Per tenyir teixits amb el pal de campetx hem de tenir en compte que els colors obtinguts variaran en funció de la quantitat de producte, el ph de l’aigua, el mordent utilitzat i la quantitat de banys del colorant. Es pot reutilizar moltes vegades. Es recomana utilitzar aigua poc calcària. Amb ph àcids obtindrem tons violetes, amb ph bàsics tons blaus. Al blog de Suzanne Dekel hi ha un article molt interesant sobre aquest tint amb diferents variables. El colorant es prepara fent una decocció de la seva fusta.

Per obtenir un color violeta posarem a remullar la fusta la nit abans. L’endemà es posa al foc durant una hora, colem el líquid i ja el tenim llest per tenyir. El tint es pot guardar per fer diferents banys que donaran colors mes clars. També podem afegir altres colorants, si sobretenyim amb índigo obtindrem tons vermells-violetes, barrejat amb cotxinilla obtindrem lila i rosa-malva. La quantitat de pal campetx recomenada oscila.la entre el 10% i el 50% de WOF.

Per les meves mostres de color vaig utilizar el 50% de WOF i aigua destilada ja que és un colorant sensible al ph. Vaig fer probes amb diferents teixits: cotò, llana, lli i seda. Després de preparar el tint vaig tenyir els teixits durant una hora. També vaig fer proves amb diferents modificadors de color: carbonat calci, àcid cítric i sulfat de ferro. A continuació algunes de les peces que he tenyit amb pal de campetx utilitzant diferents banys i diferents tipus de teixits: cotò, lli, llana i seda.